Waar kunnen we je mee helpen?
Categorieën
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

De internetsnelheid die je nodig hebt is afhankelijk van meerdere factoren. Tegenwoordig werken veel mensen vanuit huis en moeten daardoor urenlang gebruik maken van het internet.

Welke internetsnelheid heb ik écht nodig?

Daarnaast wordt online gamen ook steeds populairder. Iedereen in het gezin heeft wel een apparaat waarop je internet kunt streamen. Films kijken, youtube bezoeken, en muziek luisteren.

internetsnelheid glasvezel

Internetsnelheid thuis

De vraag naar een stabiele en snelle internetverbinding neemt toe. Terwijl je een film kijkt, wil je dat andere gezinsleden ook ongelimiteerd kunnen internetten. In de praktijk komt het regelmatig voor dat het internet hierdoor trager wordt, gaat haperen of zelfs uitvalt.

Veel mensen vragen daarom ook: welke internet snelheid heb ik nodig? In dit artikel gaan we hier dieper op in en weet je precies welke internetsnelheid het beste bij jouw situatie past.

internetsnelheid verbeteren

Soorten Internetverbindingen

Als je een internet abonnement afsluit heb je doorgaans 4 keuzes:

  1. Glasvezel
  2. Adsl
  3. Kabel
  4. Wifi (4 of 5 G)

De keuzes die je hebt worden bepaald door het adres waar je woont. Overstappen naar Glasvezel is niet op elk adres mogelijk en op sommige adressen kan er maar een X aantal Mbit/s worden “getapt”. Ook een kabelverbinding is niet op elk adres beschikbaar. Via onze pagina Internet Vergelijken kun je direct zien wat er beschikbaar is op jouw adres.

internetsnelheid online gamen

Snelheid bij Online gamen, 4 K TV

Hoe meer personen er gebruik maken van internet hoe meer Mbit/s je nodig hebt. Daarnaast spelen ook andere factoren een grote rol; Wat doe je op het internet. Bezoek je alleen webpagina’s, of kijk je juist veel films? Nu er geen analoge televisie meer bestaat, gaat ook televisie kijken via het internet.

Een veel voorkomend probleem is dat het beeld gaat haperen bij een slechte, onstabiele internetverbinding. Vaak kun je dit probleem verhelpen door het aantal Mbit/s te verhogen. (Dit brengt wel extra kosten met zich mee) Helpt dit niet, dan is overstappen naar een andere provider een optie. De snelheid voor online gamen en 4k dien je minimaal 30 Mbit/s aan internetsnelheid te hebben.

netflix internetsnelheid nodig

Maar welke internetsnelheid heb je echt nodig? Hier een filmpje van XS4ALL waar je precies uitgelegd krijgt welke snelheid jij nodig hebt. Er wordt gekeken of je in HD of 4K tv kijkt etc.

Heb ik 50, 100, 200 of 1000 Mbit/s aan snelheid Nodig?

Hier een overzicht van gezinssamenstellingen en het aantal Mbit/s je nodig hebt:

Tot 50 Mbit/s: Goede snelheid voor 1 a 2 gebruikers

Woon je alleen of met zijn tweeën en gebruik je internet af en toe? Dan is deze snelheid voldoende om te e-mailen, social media te gebruiken en te internetbankieren. Ook kun je tv kijken met een apparaat of een serie kijken.

Tot 100 Mbit/s: stabiele internetverbinding

Met deze internetsnelheid kun je tv streamen op meerdere televisies en tegelijkertijd mailen, appen, netflixen en muziek luisteren. Handig als je een gezin hebt met meerdere kinderen.

Tot 200 Mbit/s: Supersnel voor het hele gezin

Wilt iedereen zonder gedoe netflixen, gamen of vergader je veel via teams of zoom. Dan is 200mbit/s ideaal. Als je een 4K tv hebt kun je zonder haperingen ongestoord van je favoriete film of serie genieten. Ook kun je grote bestanden downloaden.

1 Gbit/s: no limits fast internet

Voor gebruikers die hoge eisen stellen aan hun internet. Is dit de meest slimme keuze. Ongekend, zeer snel grote bestanden downloaden en uploaden. Tegelijkertijd met meerdere apparaten streamen, gamen en televisie kijken.  Deze internetverbinding werkt op kpn glasvezel maar ook ziggo’s kabelverbinding. En met als nieuwkomer nu ook T-Mobile Thuis Glasvezel.

 

Nu er in steeds meer steden glasvezel wordt aangelegd, is overstappen naar glasvezel een slimme zet.

welke internetsnelheid heb ik nodig

Je snelheid verbeteren door Wifi Punten

Een andere optie om je snelheid te verbeteren in en rond je huis is door een wifi punt aan te schaffen. Stel je hebt een huis van 8 a 9 meter lang en je modem bevind zich aan de andere kant van het huis dan kan dat effect hebben op de internetsnelheid. Je zou dan een Wifi punt kunnen gebruiken om de verbinding versterkt door te sturen naar het wifipunt.

Wist je dat door wifi de snelheid van je internet met 1/3 wordt verminderd? De reden hiervoor heeft met meerdere factoren te maken. Namelijk de dikte van je muren, de afstand tussen de laptop en je modem. Staat je modem vlakbij een elektrisch apparaat zoals een koelkast of tv.

Door je modem vlak naast andere apparatuur te zetten kan dit de snelheid verstoren. Het beste is om je modem op een open plek te zetten zodat de wifi vrij doorgestuurd kan worden. Je kunt je tv of pc via wifi kijken als je een goede internetsnelheid hebt, echter wordt het altijd aangeraden om je tv en pc te verbinden met een kabel.

Dan wordt vanuit de internetprovider gegarandeerd dat je de snelheid krijgt die ze aanbieden. Naast apparatuur is de omgeving ook niet onbelangrijk. Stel dat je veel buren hebt en iedereen heeft een verbinding aan staan. Dan kan slecht bereik worden veroorzaakt omdat je op hetzelfde kanaal wifi uitzendt. De router van je buren kunnen elkaar kruisen waardoor je snelheid wordt beïnvloedt. Zet je wifi daarom op het juiste kanaal en kijk op welk kanaal je de snelste verbinding hebt. Lees hier hoe je wifi verbetert.

Daarom garanderen internetproviders nooit de snelheid die ze aanbieden bij wifi maar alleen bij een kabelverbinding. Heb je bijvoorbeeld 50 mbit/s en je maakt gebruik van wifi, dan kan het zomaar zijn dat je maar 25 mbit/s doorgestuurd krijgt.

Ga je online gamen dan wordt altijd aangeraden om een kabel te trekken naar je laptop of pc zodat je ongestoord kunt gamen. Online games vragen vaak een sterke verbinding en is het meest ideaal als je een internetabonnement hebt van minimaal 100mbit/s. 4K tv kijken vraagt ook om een sterke verbinding, ook dit doe je het liefst via een kabel, maar dit is niet noodzakelijk. Dit is ook weer afhankelijk van het aantal mbit/s die je ontvangt.

Op speedtest.net kun je een test uitvoeren om te kijken hoe snel je verbinding is. Naast speedtest kun je ook op t-mobile je snelheid testen

Wat is een goede internetsnelheid?

Zoals eerder besproken is een goede internetsnelheid afhankelijk van meerdere factoren. Als je de bovenstaande snelheden hebt gelezen dan kun je voor jezelf invullen welk internetsnelheid het beste bij jouw situatie past. Een goede downloadsnelheid begint vanaf 25Mbit/s en een upload-snelheid vanaf 20 Mbit/s is een goede uitgangspunt. Bij online gamen zal dit wat hoger liggen, namelijk 30 Mbit/s. Niet alleen een goede snelheid is belangrijk, ook een stabiele verbinding is belangrijk.

Please follow and like us:
Inhoudsopgave